عزت نفس، بخش اول
زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
مقاله اول عزت نفس
تعريف عزت نفس
عزت نفس به معنی self-esteem است.
مفهوم عزت «حرمت خود- عزت خود – شان خود – باور خود – ارزش خود- شکست ناپذیری ذهنی – احترام به خود – سربلندی درونی – حس قوت و قدرت – آبرو درونی – احترام درونی – ارجمندی درونی – بزرگی درونی – شرافت درونی – اصالت درونی
عبارتهای لاتین مربوط به عزت نفس
honour, esteem, glory, power, proper name of a person, dearness, regard, respect
برای این ادراک باید از روش دوران ابتدایی تحصیلی استفاده کنیم روش بخش کردن :
بخش اول عزت :
عزّت در لغت به معناي «قوت» ، «غلبه»، «شكست ناپذيري» است.
راغب اصفهاني نيز مي نويسد:
«عزت، حالتي است كه مانع از مغلوب شدن انسان مي شود اصالت شكست ناپذيري و در اصل «عزاز» به معناي زمين ضلب و محكم و نفوذ ناپذير گرفته شده است.
فردی که پیروزی را حق خود میداند یا شکست را حق خود میداند ؟
فردی که خود را شایسته میداند یا شایسته نمیداند ؟
فردی که حق خود میداند یا حق خود نمیداند ؟
فردی که لایق خود میداند یا لایق خود نمیداند ؟
بخش دوم نفس
جان – دم – دما – دمش – روان – سرشت -گوهر
از نظر دینی اول به نظریه دین مبین اسلام نگاه میکنیم :
در اسلام از حرمت خود با عزت نفس و عنوان احترام به خود با بيان جملاتي كه نشانه كرامت انسان است ياد شده است.
عزت نفس از درون انسان سرچشمه مي گيرد و تنها پس از شناسايي، پذيرش و احترام نهادن به هسته اصيل خويش است كه فرد مي تواند به آن دست يابد.
قابل توجه اينكه در برخي آيات قرآن مورد بحث مي افزايد:
مرزها و تفاوتهاي آنها تا حدودي روشن شده “اعتماد به نفس” آگاهي داشتن به استعدادها، توانمنديها، ارزش انساني خود و جايگاهي كه هر كس در اين دنيا دارد، و اتكا به آن نيروها و استعدادهاي دروني و سعي و تلاش بر طبق آن است؛
اما “عزت نفس” حالت شكست ناپذيري، قوت و توان مقاومت و دوري از ذلت و احساس ارزشمندي است، كه به انسان كمك مي كند تا در برابر سختي ها و ناملايمات زندگي ايستادگي كرده و به پيروزي و سر بلندي دست يابد، و به آساني تحت تاثير افكار و عملكرد منفي ديگران واقع نشود.
در واقع افراد با عزت نفس بالا شجاع و نترسند و از غير خدا نمي هراسند.
عزت نفس با خدا محوري محقق مي شود و وصل به امور مادي و غير مادي است و اعم است؛ ولي اعتماد به نفس در فرهنگ غربي، انسان محور و اخص است.
انسان در صورتي ميتواند حالت عزت نفس را در خويش ايجاد كند كه ارتباط قلبي و معنوي با خدا برقرار، و به دستورهاي الهي عمل كند. ا
بايد توجه داشت كه اعتماد به نفس ريشه در خودشناسي و عزت نفس دارد. يعني انسان با تأمل در خود با نقاط قوت ضعف خود آشنا ميشود.
و اگر واقع بين باشد ، هر چند نقاط ضعف هم داشته باشد، ميتواند با تكيه بر آن دسته از تواناييهاي خود و توكل به خدا به قلههاي پيشرفت دست يابد.
و مومنان است چرا كه اولياء و دوستان خدا نيز (نمونه كوچكي) از عزت او را دارند و به او متكي هستند، به همين دليل در روايات اسلامي روي اين مساله تاكيد شده است كه مومن نبايد وسائل ذلت خود را فراهم سازد، خدا خواسته او عزيز باشد او هم براي حفظ اين عزت بايد بكوشد. در حديثي از امام صادق ـ عليه السلام ـ در تفسير آيه ولله العزة و لرسوله و للمومنين مي خوانيم: «فالمومن يكون عزيزاً و لا يكون ذليلا… المومن اعز من الجبل ان الجبل يستفل منه بالمعاول، و المومن لا يستفل من دينه شيء: مومن عزيز است و ذليل نخواهد بود، مومن از كوه محكمتر و پر صلابت تر است؛ چرا كه كوه را با كلنگ ها ممكن است تخريب كرد ولي چيزي از دين مومن هرگز جدا نمي شود.» در حديث ديگري از همان امام مي خوانيم: «لا ينبغي للمومن ان يذل نفسه قيل له و كيف يذل نفسه قال يتعرض لما لا يطيق!، سزاوار نيست مومن خود را ذليل كند، سوال شد چگونه خود را ذليل مي كند؟
فرمود: به سراغ كاري مي رود كه از او ساخته نيست!» مولفه هاي عزت نفس در آيات با استفاده از آيات و روايات و بررسي حالات افراد، مولفههاي ذيل را براي عزت نفس ميتوان برشمرد:
۱. شكست ناپذيري و توان مقاومت در برابر سختيها
۲. بي نيازي از ديگران
۳. اطاعت و تسليم در برابر خدا
۴. احساس ارزشمندي
۵. دوري از ذلت و خواري
۶. جنبه الهي بودن
چون عزت در اصل از آن خدا است.
در ادامه با آموزشهای استاد مسعود زرین نیز آشنا خواهید شد که میتواند تحول بزرگی در رویدادهای ذهنی و تعاملات روزمره شما ایجاد نماید .
فاصله شما با ما فقط یک سوال است .
موسسه چند منظوره راه طلایی کمال موفقیت
محقق و پژوهشگر تجربی بنیانگذار علم تطبیق استاد مسعود زرین